De benedenverdieping wordt binnenkort gerenoveerd. Dat betekent dat alles eruit moet! De afgelopen weken heb ik al diverse voorbereidingen getroffen. Wat een hoop spullen verzamel je in een paar jaar tijd, maar heb je ze allemaal nog nodig? Vanwege de lockdown kan er niets naar de kringloop, dus alles moet in dozen en ergens in huis worden opgeslagen. Dan verlies je wel eens het overzicht. (Ingeborg van Oorschot, 11 januari)

Ook plannen is een uitdaging, want welke spullen heb je nog nodig tijdens de verbouwing, en waar laat je die dan? Je wilt je huis toch een beetje ‘leefbaar’ houden. En vlak voor de sloper aan de slag gaat moet het meubilair eruit. Waarheen dan? En wie gaat het versjouwen? Het hele proces doet me sterk denken aan de Omgevingswet.

De wet is al lang aangenomen, maar nog niet in werking. Voor het bodemspoor is nog niet alle regelgeving vastgesteld. Hoe ga je als organisatie om met de voorbereidingen op de warme overdracht en het digitaal stelsel? Verandering is altijd een uitgelezen moment om na te denken over verleden en toekomst. Welke informatie neem je mee en welke breng je naar de kringloop of stop je weg in een doos op zolder?
Ondanks dat nog niet alles in kannen en kruiken is, kun je binnen je organisatie al wel keuzes maken. Wat zijn de ambities voor je eigen organisatie, hoe en voor wie wil je informatie straks kunnen inzetten? Hoe zorg je dat vitale informatie voor jouw werkprocessen geborgd blijft en wie heb je daarbij nodig? Het zijn zo maar een paar vragen die je jezelf kunt stellen.

En ook als je nog nooit hebt hoeven verhuizen weet je hoe lastig het is om onvoorbereid op verandering te reageren. We hebben allemaal meegemaakt hoe lastig dat het afgelopen jaar ging met het omschakelen naar op afstand werken. Het duurde wel even voordat we allemaal de tools in huis hadden om te kunnen blijven samenwerken en ontmoeten.

Mijn stelling is: je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorbereiden. Het lijkt misschien even chaos, maar het levert uiteindelijk weer orde en een frisse start.

Ingeborg van Oorschot
KennisCommunicatie

Een huis vol dozen