Het coronavirus is met een harde klap ons dagelijks leven binnengedrongen. Met grote gevolgen voor onze gezondheid en vrijheid om te bewegen. Thuiswerken, digitaal onderwijs, geen handen meer schudden maar wassen én afstand houden! We gebruiken massaal digitale communicatiemiddelen om het werk op te vangen. Dit geldt natuurlijk niet voor onze helden met een vitaal beroep; zoals artsen, verpleegkundigen, schoonmakers, thuiszorgmedewerkers, chauffeurs, medewerkers van de supermarkten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zij werken, met risico voor zichzelf en hun gezin, op locatie om hun beroep uit te oefenen. Om zorg te bieden en te zorgen dat de schappen van de winkels weer vol (met wc-papier😊) staan. Het is een tijd met veel onzekerheid en stress, maar er zijn ook onverwachte gunstige effecten. Zoals de verbetering in de luchtkwaliteit. Wat kunnen we leren van deze semi-lockdown en wat kunnen we blijven doen om die milieuvoordelen vast te houden als corona achter ons ligt?

Het is fijn dat het werk en bijbehorende overleggen en vergaderingen door kunnen gaan met de digitale middelen. Laten we afspreken om na deze pandemie meer digitaal om tafel te gaan zitten. Het is nu mogelijk dus straks toch ook? En ik snap dat niet ieder overleg op afstand kan plaatsvinden, maar laten we hier een middenweg in gaan zoeken. Voor onszelf maar nog veel belangrijker, voor het klimaat en het milieu.

Natuurlijk geloof ik niet alles wat ik voorbij zie komen, van dolfijnen die ineens dwars door Venetië zwemmen en jumpen van de ene naar de andere gracht. Maar er zijn wel lichtpuntjes van schonere wateren, minder (lucht)vervuiling, minder broeikaseffect, minder stikstof. Er worden nu toch vruchten geplukt voor milieu en klimaat? Vergeten we deze ‘lichtpuntjes’ straks als we weer gezond en coronavrij in de auto springen, naar de Action rijden voor fast producten uit China? Alles weer ‘massaal’ gaan doen en hier het milieu weer mee gaan overbelasten? Dan halen we de klimaatdoelen zeker niet…

Uit alle hoeken van Nederland ontstaan de meest prachtige initiatieven om te helpen: boodschappen doen voor ouderen in nood, extra mondkapjes regelen, applaus voor de zorg. Elke avond worden we overspoeld met berichten op tv, radio en social media. Laten we dit vasthouden want zoals Johan Cruijff ooit zei ‘Alleen kan je niks, je moet het samen doen’.

‘Never waste a good crisis!’, het gebeurt ons nu en we moeten hiervan leren. Maar nu, op dit moment, is het allerbelangrijkste dat jij en je naasten, familie, vrienden en bekenden gezond blijven. Iedereen wens ik sterkte en kracht toe de komende tijd, vooral de mensen die in de frontlinie staan om zorg te bieden. Maar ook de vele ondernemers en zzp’ers die proberen om het hoofd boven water te houden. En ik, ik volg de regels en adviezen van het RIVM gewoon op!

Diane Zijderlaan
KennisCommunicatie

Never waste a good crisis!