De vakanties zijn voorbij, iedereen is weer aan het werk of naar school. Universiteiten en HBO instellingen maken van de start van het academisch jaar altijd een feestelijke gebeurtenis. Prachtige toespraken, inspirerende lezingen en vorstelijke borrels. Op maandag 27 augustus is het MBO-jaar 2018-2019 voor het eerst ook officieel van start gegaan en ingeluid door niemand minder dan Koning Willem-Alexander. En dat was hard nodig… (Diane Zijderlaan, 6 september)

Ondernemend Nederland snakt naar goed opgeleide Mbo’ers die zich op de arbeidsmarkt willen gaan begeven. En dat geldt ook zeker voor de bodemsector. Want wie gaan straks de veldwerkers, milieu-onderzoekers en inspecteurs opvolgen? Er is nu al dringend behoefte aan praktijkmensen met een afgeronde MBO-opleiding. Waar gaan we ze allemaal vandaan halen? Hoe kunnen de gaten opgevuld worden die (gaan) vallen? En speelt dit ook in andere werkvelden zoals de watersector/ klimaat en energie?

Het is al decennia duidelijk: we moeten kinderen al op jonge leeftijd interesseren voor deze vakgebieden. Initiatieven zoals de Geoweek worden steeds belangrijker om aandacht te vragen en enthousiasme te kweken voor ons werkveld. Maar het is niet genoeg. Hoe trek je jongeren naar het MBO en specifiek naar ons vakgebied, hoe zorg je dat ze ook na het MBO kiezen voor een baan in plaats van doorstuderen op HBO? Allemaal vragen waar we met elkaar ons de komende jaren voor moeten inzetten. Want universitair of HBO geschoold zijn is natuurlijk prachtig (iedere ouder glimt van trots …) maar laten we de praktijk niet vergeten. Uit gesprekken met MBO leraren is duidelijk: het zijn vaak de ouders die kinderen willen laten doorleren na het MBO. De waardering voor Mbo’ers moet dan ook veranderen! Vakmannen of vakvrouwen die zich gepassioneerd inzetten voor hun vak, daar genieten we allemaal van, maar MBO is niet goed genoeg?

Ik sta dan ook helemaal achter Marianne Zwagerman om van de term lager geschoold af te stappen voor vmbo’ers en mbo’ers. “Mensen van het vmbo en mbo zijn niet lager opgeleid, maar praktisch opgeleid. Dus laten we stoppen met het plakken van zulke etiketten op vakmensen, zoals de bakker, stukadoor, metselaar of timmerman”. “De behoefte om in hokjes te denken moeten we loslaten”, zegt columniste Marianne Zwagerman. De economie draait om mensen die daadwerkelijk iets kunnen, zegt Zwagerman. De vaklui. “En niet alleen om mensen die regeltjes bedenken om het die mensen lastig te maken. De macht moet terug naar het ambacht”.

Laten we allemaal net zo trots als de Koning zijn op onze mbo’ers!

Diane Zijderlaan
KennisCommunicatie

ROYALE BELANGSTELLING VOOR HET MBO. EN DAT WAS HARD NODIG…!